Újra jókedvűen a természet erejével!

Bármelyikünkkel megtörténhet, hogy egy időre „beborul felette az ég”: rosszul alszik, kedvetlenül, szinte már fáradtan ébred, gépiesen, unottan végzi a napi feladatait és semmi sem tudja lelkesíteni, semmiben nem leli örömét. Szerencsére tehetünk, és tennünk is kell ellene, hogy -mint a kedves dalban -„eltűnjön az arcunkról ez a sötét szomorúság”. Egy ismert gyógynövény segíthet, hogy ez az enyhe depresszió ne legyen tartósan úrrá az életünkön.

Mindenkivel előfordul olykor, hogy rossz kedve van – az átmeneti nyomott hangulat és a levertség hozzátartozik az élethez. Jellemzően olyan okok váltják ki, mint a munkahelyi stressz, a kapcsolati problémák, az általános túlterheltség, és ezeken túl ilyenkor, késő ősszel a borús idő és a kevés napfény. Amennyiben az energia hiánya, a motiváció elvesztése és az örömtelenség állandósul és az ember egyre inkább visszahúzódik, ahelyett, hogy rendszeresen mozogna a friss levegőn és ápolná társas kapcsolatait, ideje, hogy segítséghez folyamodjon. A tartós levertség, a motivációvesztés vagy a szorongás a test komoly figyelmeztető jelei, amelyek állandósulása esetén szakember tanácsára van szükség, hogy az életminőséget ne rontsa.

A természet segít

Az orbáncfű bevált gyógynövényként segíthet, ha az életminőséget a levertség hátrányosan befolyásolja. Az orbáncfű közel 2000 éve ismert, így a legrégebben alkalmazott gyógynövények egyike Európában. „Szent János füvének” is nevezik, mivel Keresztelő Szent János napja, azaz június 24. körül kezd virágozni sugárzóan sárga színben. A középkorban felismerték, hogy az orbáncfű növényének virágai és rügyei segítenek enyhe depresszió esetén, megfigyelték közérzetjavító, enyhe idegnyugtató, valamint álmatlanság elleni hatását. Mindezen jó tulajdonságait a modern tudomány is igazolta, és az orbáncfű kivonatát ugyanezekre a tünetekre alkalmazza ma is.

Ma már tudjuk, hogy a komplex kivonat, és nem csak egyetlen összetevő felelős az előnyös hatásáért. A kivonatban lévő összetevők közvetlenül az agyi anyagcserére hatnak és pozitívan befolyásolják például a dopamin- és szerotoninszintet, ezáltal javítva a kedélyállapotot. A melankolikus gondolatok elhalványulnak – a lelki nyugalom, az energia és az életöröm visszatér.  Az orbáncfű így jelentős mértékben hozzájárul a jobb hangulathoz és a jó közérzethez, különösen ajánlható például azoknak, akiknek kedélyére nyomasztólag hat a borús őszi időjárás.

Az orbáncfű egyike a legjobban vizsgált növényeknek, hangulatjavító hatását számos tanulmány igazolta. Depressziós lehangoltság esetén bizonyított hatékonysága alapján az orbáncfüvet az év gyógynövényévé választotta 2015-ben a Würzburgi Egyetem Tudományos Köre.

Gyógyszerminőségű orbáncfű

Az orbáncfű kivonatát mára szerte a világon milliók használják enyhe depressszió kezelésére. A természet adta antidepresszáns nagyon jól tolerálható, és semmilyen függőséget nem okoz. Így például a fényhiányos őszi-téli időszakban jelentkező enyhe depresszió idején hozzásegíthet újra a pihentetőbb alváshoz, a nagyobb életkedvhez és a jó közérzethez.

A hatás szempontjából döntő jelentőségű a megfelelő mennyiség szedése, amelyet egy speciális kivonat és a kapszulaforma biztosíthat. Mivel a hatás négy hét alatt, fokozatosan alakul ki, ezért nagyon fontos, hogy a megfelelően adagolt orbáncfű kivonatot hosszabb időn át rendszeresen szedjük. A megfelelő készítmények a gyógyszertárakban kaphatók.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp